קליניקה היא המרחב הטיפולי המוגן והבטוח הן למטפל והן למטופל, לפי ההנחה שעליה היא ממוקמת ומעוצבת על ידי המטפלים. מחקרים רבים נעשו על השפעת המקום שבו ניתן הטיפול על המטופל והצלחת הטיפול – ה-setting שבו מתקיימים כל ההליכים הכי משמעותיים לטיפול. סטינג אינטימי זה מעוצב בדרך כלל על ידי המטפל ומותאם למקצועו, גישתו והאסכולה שלפיה הוא נוהג.
למי בעצם מותאם המרחב?
התאמת המרחב חשובה לא פחות למטפל מאשר למטופל, ושיקול זה הוא מהעיקריים המדריכים אותו לבחור במיקום זה או אחר. משום כך, קרוב לוודאי שהבחירה של מטפלים רבים לעבוד בבית נובעת גם מכך שזהו המרחב המגן והמעודד בשבילם, ועל כן קל להם ליצור מרחב כזה גם למטופל. בבחינת מה שטוב ומגן עליי כמטפל יעזור לי להעניק את אותם התנאים לך, המטופל.
עם זאת, גם למרחב ביתי מוגן ונוח יש כללים מסוימים הנוספים לכללים הברורים מאליהם. חשוב לזכור שבמידה מסוימת אין שום הדדיות, והמטופל מתארח במרחב של המטפל מבלי שתהיה לו כמעט שליטה על העיצוב של המקום. המטפל יכול לנחש מה נוח למטופלים ולהיערך לכך מראש, אבל בסופו של דבר הוא זה שמחליט איך ייראה מקום מסוים ובאמצעותו ישפיע על הסשן. על כן ברור גם למה מטפלים מקדישים מחשבה רבה למיקום הקליניקה בתוך הבית וליחסי הגומלין בינה לבין הסביבה הביתית. קירות הקליניקה משמשים לא רק כדי למנוע זליגה דו-כיוונית לא רצויה של רעשים ומטרדים סביבתיים, אלא , למי שזה נוגע לו, אלא גם כדי לשלוט בזיקה של הטיפול למרחב. אם מדובר בטיפול גופני הדורש חלל גדול, או טיפול המחייב מיקוד תשומת הלב באינטימיות הנרקמת בזמן ההליך.
סימון טריטוריה והצבת גבולות
מיקום הקליניקה בבית מתחשב לא רק במרחק משאר חדרי הבית, אלא גם במבנה החלל הנתחם בין הקירות ואופיו. קירות החדרים הם הגבולות הראשונים המסמנים את המרחב והם משמשים יותר מאשר חציצה בין המרחב הביתי למרחב הטיפולי. תפקידם מגוון, והם שם גם כדי לתחום את הפרטיות של המטפל ובני ביתו למול פרטיות המטופל.
סימון טריטוריה ראשוני זה הכרחי כדי לאותת מה מותר ומה אסור, ולשמש במידה מסוימת דרך התבוננות נוספת במי שנוהג לכבד את כללי ההתנהגות והנימוס הבסיסיים. מאליו מובן שמי שאינו מתחשב בהם מאותת בכך למטפל במסרים בלתי מילוליים ברורים בנוגע לאישיותו ואורח חייו. כך שאפשר אפילו לראות בהתנהלות המטופל בקליניקה הביתית כלי אבחוני נוסף שמאפשר למטפל לדמיין את התנהלותו בביתו שלו, וכיצד היא עולה בקנה אחד עם המידע שהוא מוסר במהלך הטיפול עצמו.
שאלת ההדדיות הרוחנית
בכל סטינג מתמשך של הטיפול נוצרת אינטימיות ייחודית, ונוספים לה ערכים ותארים כמו ויברציות, אנרגיות, חלקיקי נשמה, קשב וריכוז, גלים, תחושות, ציפיות. מילים אלה מציינות רק חלק מהמטען הרגשי והלא-מילולי המורגש תוך כדי טיפול, כשלא תמיד אפשר להביע זאת מפורשות. גם טיפולים רציונליים או פיזיים במיוחד, שאינם נחשבים לניו אייג' טעונים כימיה כשלהי שאינה מבוטאת במילים, והיא המפתח להצלחת טיפולים רבים וקשר מדרבן במיוחד, לא רק כלכלית. המפתח לתחושה הביתית של מטופל הוא ההדדיות שגורמת לזרימה של תכנים נוספים, רגשיים במיוחד, ולאו דווקא פונקציונליים בלבד.
מכיוון שהמטפל הוא זה שמווסת את מינון העיצוב והתנאים שבהם מתנהל התהליך, מטפלים המתחשבים בדעתם של המטופלים ולא רק בפונקציונליות של הקליניקה, כדאי שייתנו דעתם גם להדדיות אקטיבית יותר ולהיערכות טובה יותר לנטייתם הטבעית של מטופלים להשאיר חותם מסוים בקליניקה כדי לחוש שם יותר "בבית", נטועים לבטח במקום שבו שמתרחש הליך ההתפתחות האישית שלהם.
אין ספק שהנכונות להשפעה הדדית של המערך הטיפולי הנכון חייבת להיות גם של המטפל עצמו, וקשורה קשר הדוק ליכולתו להניח למטופל להשפיע על הסטינג, להעיר את הערותיו, לתת משוב ולהציע הצעות כמו טיפול במרחב טבעי יותר, חופשי יותר, רועש או שקט יותר. משום כך מתבקש לשאול כאן עוד האם כל מטפל הקדיש תשומת לב ושיקול דעת מעמיק לבחירת מיקום הקליניקה ולעיצובה כפי שעוצבה, או שעשה זאת באופן אוטומטי מבלי לראות את כל היתרונות והחסרונות הטמונים במערך הטיפולי הנכון גם לו, גם למטופל.
הנכם נמצאים באתר הבית של תוכנת טיפולוג – תוכנת ניהול למטפלים המאפשרת תיעוד מסודר ומאובטח של מהלך הטיפולים, ניהול מטופלים, תיעוד הסטוריית טיפולים ועוד
לקריאה נוספת על מערכת ניהול ותיעוד לעוסקים בטיפול
נסו עכשיו את מערכת טיפולוג חינם וללא כל התחייבות: הרשמה